Wedden op MMA

Bookmakers voor MMA

Mixed Martial Arts is wereldwijd een grote sport waar je ook weddenschappen over af kunt sluiten. Maar waar moet je als beginneling allemaal op letten alvorens je een gok gaat wagen? In dit artikel geven we je een handzame introductie tot wedden op deze sport en hoe deze (in het kort) ongeveer werkt.

Beste wedkantoren vechtsport- 2024
€50 Gratis Wedden
4.8
€50 Gratis Wedden
4.0

Waar let je op als het gaat om de wedstrijd zelf?

Het analyseren van de vechters en de wedstrijd zelf is voor iedere weddenschap op een sportevenement van belang. Vechters hebben natuurlijk altijd meerdere sterke en zwakke punten. Zorg ervoor dat je weet welke deze zijn. Kijk ook naar de gewichtscategorie van een vechter en of deze bijvoorbeeld onlangs is veranderd van categorie. Ook is het belangrijk te kijken naar de omstandigheden waarin een gevecht gehouden wordt. Wat staat er op het spel? Bij een titelgevecht is de druk namelijk een stuk hoger. Er zijn vechters die onder druk minder goed presteren of juist uitblinken. Een voorbeeld hiervan is Ronda Roussey die na een belangrijke wedstrijd (die ze verloor) nooit meer haar verlies te boven kwam. Lees je dus goed in over spelers en de sport zelf.

Welke verschillende MMA bonden zijn er allemaal?

Mixed Martial Arts vechters tekenen contracten met MMA bonden. Deze contracten zorgen ervoor dat een vechter alleen voor die bepaalde bond mag vechten. Hierdoor zijn er helaas interessante vechters die nooit tegenover elkaar zullen komen te staan. Er is hierin wel verandering op tilt. Zo heeft een van de meest bekende MMA vechters, Conor McGregor een gevecht weten te forceren met Mayweather. Wellicht zal dit betekenen dat vechters in de toekomst onder de wurgcontracten bij de MMA bonden uit zullen weten te komen. Dit zou voor de sport niet alleen goed nieuws maar ook ronduit logisch zijn.

Rio de Janeiro-Brazil, May 10, 2019. UFC 237

De grootste en meest bekende MMA bond is de Amerikaanse UFC (Utimate Fighting Championship). Daarnaast zijn er nog vier andere grote bonden:

 • Bellator MMA (met Michael Page)
 • ONE Championship dat te volgen is via ESPN Sport
 • WSOF (World Series of Fighting) dat vanuit Las Vegas uitgezonden wordt
 • GLORY à is eigenlijk alleen bedoeld voor kickboksen en strikt genomen dus eigenlijk geen MMA. Wel zul je hier veel Europese vechters aantreffen, waaronder Neerlands trots Rico Verhoeven.

Waar kun je bij MMA allemaal op wedden?

De drie aspecten waar de meeste weddenschappen over MMA gevechten over worden afgesloten zijn de volgende:

 1. De winnaar: Dit is voor vrijwel alle sporten de meest voor de hand liggende factor om een weddenschap over te houden. Je hoeft alleen maar in te zetten op de vechter van wie jij denkt dat hij gaat winnen. Tegenwoordig kun je voor MMA zelfs tijdens het gevecht wedden en hoef je dat dus niet meer vooraf al te doen zoals vroeger gebruikelijk was. Ook bij MMA kun je wedden dat een gevecht zal eindigen in gelijkspel. Omdat dit bij MMA echter nauwelijks voorkomt, kun je hier behoorlijk hoge bedragen voor binnenslepen.
 2. Het aantal rondes: Bij MMA werkt het iets anders dan bij boksen. Je hebt namelijk een stuk minder rondes en vaak wordt een gevecht al eerder beëindigd. Bij de meeste gevechten is het zo dat er binnen twee en een halve ronde al een winnaar aan te wijzen is. Je wedt dan meestal dat een ronde meer of minder dan 2.5 rondes zal duren.
 3. Een proposition bet: Een proposition bet (of Prop Bet) is een weddenschap waarbij het draait om wat er tijdens een gevecht gebeurt en niet zozeer om wie de uiteindelijke winnaar is. Zo kun je bijvoorbeeld wedden hoeveel knock-outs of takedowns er zullen plaatsvinden tijdens het gevecht. Of je kunt voorspellen dat het gevecht zal worden gewonnen op het aantal punten dat de jury geeft bijvoorbeeld. Je kunt dus eigenlijk vrijwel overal op wedden tijdens een wedstrijd. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Meer over Prop Bets bij MMA

Een “prop bet” (kort voor proposition bet) is een type weddenschap dat niet direct gerelateerd is aan de uitkomst van een MMA-wedstrijd. In plaats daarvan gaat het om een weddenschap op een specifieke gebeurtenis of uitkomst binnen de wedstrijd.

Bijvoorbeeld, een veelvoorkomende prop bet in MMA-weddenschappen is het voorspellen van de ronde waarin een gevecht zal eindigen. Andere veel voorkomende prop bets zijn het voorspellen van de winnaar van de “Fight of the Night”-bonus, het aantal takedowns dat een vechter zal maken, het aantal stoten of trappen dat een vechter zal uitdelen, enzovoort.

Prop bets kunnen een leuke manier zijn om extra spanning toe te voegen aan een MMA-wedstrijd en kunnen ook aantrekkelijk zijn voor wedders die niet zo geïnteresseerd zijn in de einduitslag, maar wel in andere aspecten van de wedstrijd. Het is echter belangrijk om op te merken dat prop bets doorgaans minder voorspelbaar zijn dan traditionele weddenschappen op de winnaar of verliezer van een wedstrijd

Waar kom ik meer te weten over MMA en een goede wedstrategie?

Wanneer je gaat gokken op MMA ben je natuurlijk altijd op zoek naar het beste moment of het beste gevecht om een weddenschap aan te gaan. Het is echter nog niet zo eenvoudig om dit op precies het juiste moment te doen. MMA is populair bij de bookmakers, dus er liggen een hoop andere slimmeriken op de loer. Maar hoe weet je hen te slim af te zijn?

Gokken op MMA wedstrijden

We kunnen het niet blijven herhalen, maar lees zoveel mogelijk achtergronden. Ook kun je veel tips vinden van andere MMA-punters. Er zijn gelukkig een aantal websites die speciaal voor dit doel in het leven zijn geroepen. Drie van deze websites zijn:

 1. Betmma
 2. Covers MMA wed forum
 3. MMA Betting Tips

Op deze websites kun je gemakkelijk nagaan wat de achtergrond van de tipgevers is. Vergeet echter niet dat advies niet voor niets gratis is en ga vooral af op je eigen kennis en instinct.

Bekende MMA fighters volgens de wedkantoren:

Een paar voorbeelden van bekende MMA-vechters die de afgelopen drie jaar actief zijn geweest. En daarnaast bij het gokken op MMA wedstrijden vaak als favoriet worden genoemd:

 1. Khabib Nurmagomedov – Een voormalige UFC lichtgewicht kampioen en ongeslagen MMA-vechter uit Dagestan, Rusland. Hij heeft een record van 29-0 en heeft gevochten in enkele van de grootste MMA-evenementen ter wereld.
 2. Amanda Nunes – Een Braziliaanse vrouwelijke MMA-vechter die zowel de UFC bantamgewicht als de vedergewicht titels heeft gewonnen. Ze wordt beschouwd als een van de beste vrouwelijke MMA-vechters aller tijden.
 3. Israel Adesanya – Een Nigeriaans-Nieuw-Zeelandse MMA-vechter die momenteel de UFC middengewicht kampioen is. Hij heeft een record van 21-1 en wordt beschouwd als een van de meest getalenteerde strijders in de sport.
 4. Valentina Shevchenko – Een Kirgizisch-Peruaanse vrouwelijke MMA-vechter die momenteel de UFC vlieggewicht kampioen is. Ze heeft een record van 21-3 en wordt beschouwd als een van de beste vrouwelijke MMA-strijders ter wereld.
 5. Francis Ngannou – Een Kameroense MMA-vechter die momenteel de UFC zwaargewicht kampioen is. Hij heeft een record van 16-3 en staat bekend om zijn krachtige stootkracht en knock-out vermogen.