Wedden op UFC

Wedden op UFC voor beginners

Behalve dat je kunt wedden bokswedstrijden, paarden- of hondenrennen kun je tegenwoordig ook een gok wagen in de wondere wereld van UFC. UFC is niet (helemaal) hetzelfde als MMA, maar is er wel nauw mee verweven. In dit artikel leggen we aan iedereen die overweegt geld in te zetten op UFC wedstrijden uit wat het precies inhoudt en waar je op moet letten voor je besluit te gaan wedden.

Beste wedkantoren vechtsport- 2024
€50 Gratis Wedden
4.8
€50 Gratis Wedden
4.0

Wedkantoren voor UFC

Wat is UFC precies?

UFC staat voor ‘Ultimate Fighting Championship’ en is de grootste organisatie voor mixed martial arts (MMA) wedstrijden ter wereld. Het bedrijf is eigendom van een Amerikaanse amusementsorganisatie en heeft inmiddels een soort monopolie op de meeste bekende MMA evenementen die er op dit moment te vinden zijn. Zo hebben ze vroegere concurrenten als Pride, Strikeforce en World Extreme Cagefighting over weten te nemen en bestaat hun vechtersbestand nu uit de beste vechters die voorheen onder die organisaties vochten.

Waar kun je bij UFC allemaal op wedden?

Net als bij boksen kun je bij UFC ook op meerdere aspecten van een wedstrijd geld inzetten. Dat hoeft echt niet alleen maar over de uitkomst van een gevecht te gaan. Mede hierdoor is het een interessante sport om een weddenschap over af te sluiten. Je kunt bij UFC op de volgende aspecten geld inzetten:

  • Het eindresultaat van de wedstrijd: Dit is de meest voor de hand liggende factor. Je zet simpelweg in op de vechter van wie jij denkt dat hij of zij gaat winnen. In theorie kun je ook inzetten op een draw, maar dan moet je het wel vrij zeker weten want dit komt bijna nooit voor.
  • Het aantal rondes: Deze weddenschap luistert al iets nauwer. Je gaat dan namelijk voorspellen hoe lang een wedstrijd precies duurt. Je kunt simpelweg inzetten op het aantal ronden of je doet ‘go the disctance’. Bij ‘go the distance’ voorspel je dat de vechters het alle rondes vol zullen houden en de jury uiteindelijk een winnaar uit moet roepen.
  • De manier van winnen: Dit is een weddenschap die eigenlijk alleen geschikt is voor de gevorderde UFC gokker. Je moet echt verstand hebben van de vechters en hun voorgeschiedenis. Je kunt bij dit soort weddenschap bijv. aangeven dat iemand zal winnen door KO, TKO etc.

Waar en hoe worden UFC gevechten gehouden?

UFC vertoont gelijkenissen met boksen. Zo zijn er verschillende gewichtsklassen, namelijk 10. Dat zijn er 8 voor mannen en 2 voor vrouwelijke vechters. Net als bij boksen zijn er meerdere rondes om te bepalen wie er gewonnen heeft. Bij normale gevechten zijn dat er 3 en bij titelgevechten 5. Tussen deze rondes zijn er pauzes van 1 minuut waarin vechters even kunnen bijkomen en kunnen overleggen met hun coaches. Iedere ronde duurt nooit langer dan 5 minuten.

In tegenstelling tot boksen worden UFC wedstrijden gehouden in een kooi. Zo’n kooi heet een ‘Octagon’ omdat deze uit acht hoeken bestaat. Deze metalen kooi is bedekt met vinyl om de vechters te beschermen. Ook licht er een mat op de grond die na ieder gevecht weer wordt vervangen.

Waar moet je op letten bij wedden op UFC?

Hoewel er bij iedere weddenschap op een sport een grote mate van geluk komt kijken, kun je met een beetje moeite best een leuk bedrag overhouden aan gokken op UFC. Als je namelijk eenmaal een beetje verstand hebt van het spelletje kun je (enigszins) voorspellen hoe een gevecht zal gaan verlopen. Hoewel je op moment van schrijven (februari 2022) bijna niet om Francis Ngannou heen kunt, zijn er genoeg jonge vechters te vinden die staan te springen in de coulissen om hem van de troon te stoten. De truc is uit te vinden welke van deze vechters de optimale tegenstander zal blijken te zijn. Hieronder volgen een paar tips:

  • Tip 1: Kijk veel wedstrijden: Kijk niet alleen alle partijen maar kijk ook bijvoorbeeld naar waar een vechter traint en met welke coach. Lees je vervolgens in over deze coaches en met welke andere vechters ze al getraind hebben. Hoe meer je weet, hoe sneller je een bookmaker zult weten te verslaan.
  • Tip 2: Duik de statistieken in: Als je eenmaal een favoriete vechter hebt gevonden, ga je kijken naar diens ‘cijfers’. Hoeveel ronden houdt hij of zij het bijvoorbeeld vol? Hoe vaak zijn ze knock-out gegaan. Hoeveel knock-outs hebben ze zelf uitgedeeld? Neemt de vechter graag risico of is het een echte verdediger? Al dit soort cijfers geven je een breder beeld van de capaciteiten van een bepaalde vechter.
  • Tip 3: Kijk waar een gevecht wordt gehouden: Het kan schelen of een gevecht een ‘thuiswedstrijd’ is.